UNIT Atelier

Stichting UNIT Academie spant zich in om iedere individuele deelnemer begeleiding te bieden die inzoomt op het talent en de mogelijkheden van de deelnemer. Het UNIT Atelier met UNIT Winkel wil de deelnemers kansen geven op een succesvolle vervolgstap in hun leven en loopbaan. Het UNIT Atelier wil de deelnemer daarbij op de eerste plaats aanspreken op zijn mogelijkheden, talenten en originele manier van denken. We willen niemand reduceren tot een diagnose of enkele kenmerken, vooral omdat de diagnose autisme niets zegt over wat het voor ieder specifiek persoon betekent in het dagelijks leven. Wij gaan ervan uit dat alle deelnemers van het UNIT Atelier baat hebben bij een aanpak die gericht is op verduidelijking van de communicatie en het bieden van een voorspelbare en overzichtelijke werk- en leeromgeving. Doelstelling is dat jij als deelnemer inzicht krijgt in eigen kunnen en willen met betrekking tot de toekomst. Daarbij wil het UNIT Atelier jou begeleiden in het realiseren van jouw mogelijkheden en wensen.

Heb je talent en voldoende intelligentie, maar ben je nog onvoldoende zeker over je persoonlijke vaardigheden en je beeldend vermogen om jouw ambities te realiseren? Word je juist door jouw talenten en intelligentie vaak overschat of niet goed begrepen? Wil je op de eerste plaats aangesproken worden op wat je kunt en graag doet en niet op zaken waaraan je niet kunt voldoen of geen interesse in hebt? Heb je behoefte aan een veilige leer- en werkomgeving en verduidelijking van de communicatie? Dan zou het UNIT Atelier een hele goede plek voor je kunnen zijn. Als deelnemer van het UNIT atelier ben je bezig met activiteiten waardoor je zowel jouw beeldend vermogen als jouw persoonlijke vaardigheden  verder ontwikkelt.

Op het UNIT Atelier kun je zelfstandig aan opdrachten en doelen werken die jij jezelf hebt gegeven. Dit kan van alles zijn bijvoorbeeld: het leren maken van een zelfportret met acrylverf, het leren maken van portretfoto’s of het leren bewerken van digitaal beeldmateriaal met behulp van Photoshop, het schrijven van een sollicitatiebrief, het leren presenteren van jouw werk.  Tevens  werk je aan jouw  zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid.

Er kan ook gewerkt worden aan opdrachten van externe opdrachtgevers. De externe opdrachten komen meestal via de UNIT Winkel binnen. Particulieren of organisaties hebben een concrete opdracht waar op het atelier aan gewerkt kan worden. Dit zijn opdrachten zoals bijvoorbeeld het naschilderen van een foto, het ontwerpen van een flyer of affiche, het inrichten van een expositie, het modelleren van 3D objecten  of  het maken van een foto of fotoreportage.

Tijdens de activiteiten die gericht zijn op de ontwikkeling van jouw beeldend vermogen ben jij als deelnemer van het atelier bezig met onderzoeken, met experimenteren, met techniek en verbeelden. Daarmee ontwikkel je jouw beeldende kwaliteiten, persoonlijke creativiteit, eigen beeldtaal en vaktechnische vaardigheden.

Op het UNIT Atelier is er altijd ruimte om met je mee te denken waar jij naar toe zou willen werken. Een stap naar betaald werk,  vrijwilligerswerk of een opleiding is voor sommigen een te grote stap waarbij  we ondersteuning kunnen bieden zodat deze stap makkelijker voor je wordt zodat je uiteindelijk gaat doen waar jij je goed bij voelt.

Naast het individueel beeldend werken werk je ook samen aan opdrachten. Zo bespreek je onder meer hoe je samen een bepaalde opdracht wilt aanpakken en verdeel je taken. Het presenteren van eigen werk, maar ook van producten die door samenwerking tot stand zijn gekomen is vaak spannend en vragen om bepaalde communicatieve vaardigheden. Daarbij is het voor het UNIT Atelier belangrijk dat je actief meedenkt en meewerkt aan het aanleveren van beeldend werk voor de UNIT Winkel.

Deelname, toelating en kosten
Het is belangrijk om te weten dat je bij de aanmelding minimaal 21 en maximaal 36 jaar moet zijn en over een normale of bovengemiddelde intelligentie moet beschikken om deel te kunnen nemen aan het UNIT Atelier. Je kunt deelnemen ongeacht je vooropleiding, maar wel op basis van aanwezige en ontwikkelbare beeldende kwaliteiten, alsook je interesse en je motivatie voor beeldende kunst en vormgeving. Het UNIT Atelier biedt een plek voor personen tot maximaal 40 jaar.

Indien je enthousiast bent om als deelnemer te starten op het UNIT Atelier stuur je een mailtje naar info@unitacademie.nl en krijg je een uitnodiging voor een  toelatingsgesprek. In dit gesprek wordt jouw beeldend werk (portfolio) bekeken en worden er vragen aan je gesteld over de door jou vooraf ingevulde vragenlijst die je toegestuurd krijgt. Als je dat prettig vindt kan er altijd een begeleider/ouder(s), vriend of vriendin bij aanwezig zijn.

Naar aanleiding van het gevoerde gesprek worden de wensen van jou als kandidaat gekoppeld aan de mogelijkheden van begeleiding die het UNIT Atelier jou zou kunnen bieden.

Om deelname aan het UNIT Atelier te kunnen bekostigen zijn er verschillende mogelijkheden. Het UNIT Atelier werkt als onderaannemer voor Pluryn, Zozijn en RIBW Nijmegen en Rivierenland. Bij aanmelding wordt in overleg met één van deze organisaties bekeken of het UNIT Atelier het passende aanbod is bij jouw ondersteuningsvraag. Als dit zo is, dan krijg je een indicatie op naam van die zorgaanbieder en ga je bij het UNIT Atelier aan de slag. Je kan ook terecht met een PGB voor dagbesteding, of je ouders kunnen financieel ondersteunen.

Twijfel je of het UNIT Atelier wat voor jou is dan kun je altijd vrijblijvend een oriënterend gesprek aanvragen. Als je vragen hebt hierover, neem dan gerust contact met ons op: 06-17544175 of info@unitacademie.nl

Contactpersoon: Gemma van Grinsven