Nieuws

Presentatie boek ‘Uniek Uitzonderlijk’ en film ‘In vacuüm’ in Museum het Valkhof te Nijmegen.

Op 4 en 5 september 2021 vindt de presentatie plaats. De verzamelde werken van kunstenaars binnen de UNIT Academie worden twee dagen lang gepresenteerd in de vorm van een boekpresentatie en de première van de korte film ‘In vacuüm’.

De presentatie in het Valkhofmuseum is gratis te bezoeken.
De aanleiding voor het maken van het boek en de film was de expositie ‘Uitzonderlijk Uniek’ in het voorjaar van 2020 in Museum het Valkhof, die door de corona pandemie vroegtijdig moest sluiten. Na aanmoediging en hulp van kunstenaar Marlene Dumas is dit bijzondere project tot stand gekomen. ‘ Kunstenaars die elk een soloruimte waard waren. Van wie ik meer wou zien, horen en weten. En ik gun ze ook meer bekendheid, bij een groter publiek.’ - Marlene Dumas

Uniek Uitzonderlijk
Het boek 'Uniek Uitzonderlijk’ laat het werk zien van 37 kunstenaars die allen verbonden zijn of zijn geweest aan stichting UNIT Academie. Het resultaat is een interdisciplinair en divers geheel van kunst door makers die zich dankzij de UNIT Academie in een veilige omgeving hebben kunnen ontwikkelen. ‘ Bij de UNIT merk ik gelukkig niet veel van mijn label. Wij zijn daar gewoon met kunst bezig.’

Het eerste exemplaar van het boek ‘Uniek Uitzonderlijk’ wordt op 4 september om 14 uur in ontvangst genomen door Aaltje van Zweden, een van de ambassadeurs van de UNIT academie. Het boek is vanaf 4 september voor 29,95 euro te koop bij Museum Het Valkhof, de UNIT winkel op de passage Molenpoort 37a, en online via info@unitwinkel.nl en via Uitgeverij Waanders.

In vacuüm
In de korte film ‘In vacuüm’ geven vier jonge beeldend vormgevers ons een inkijkje in hun wereld. Alle vier zoeken vooral een weg in de kunst waarbij ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Een zoektocht die voortduurt. De film is gemaakt door Hanne van der Woude en Daan van Dijk. Deze bijzondere vertoning is op 4 en 5 september gratis te zien in Museum het Valkhof en start ieder uur en half uur tussen 11:00 en 16:30 uur. Kopers van het boek Uniek Uitzonderlijk kunnen ook via een QR code de korte film terugzien.

Meer informatie: unitacademie.nl: 0617544175 Contactpersoon: Gemma van Grinsven Verzoeken voor interviews of beeldmateriaal is verkrijgbaar via Britt Bake: contact@brittbake.nl / 06 363 111 55


Expositie Lockdown Art UNITed

Vanaf 27 mei 2021 is deze expositie te zien in het restaurant van de St. Maartenskliniek in Nijmegen tot 19 augustus 2021.

Tijdens de lockdown, vanaf maart 2020, wilde het UNIT Atelier dat deelnemers en medewerkers met elkaar in contact bleven en dat iedereen aan het werk kon blijven. Al snel kwam het idee naar boven om gezamenlijk en toch apart van elkaar te kunnen blijven werken, dat wil zeggen: Met z’n allen werken aan één kunstwerk. Zodoende kreeg Iedere deelnemer een klein houten paneeltje (±10x10cm) en een klein gedeelte van een foto (3 x 3cm) om na te schilderen zonder het uiteindelijke resultaat te weten. Een aantal kenmerkende en iconische plekken in Nijmegen zijn hiervoor geselecteerd en hebben als kunstwerk een nieuw gezicht gekregen.

Deze expositie laat u de kracht en verrassing zien dat verschillende schilderstijlen wel degelijk tot één uniek werk kunnen leiden. Deze werken zijn allemaal te koop en de gehele opbrengst wordt gebruikt voor aanschaf nieuwe materialen voor het UNIT Atelier.

De prijzen variëren tussen de 375 euro en 750 euro.

Bent u geïnteresseerd loop dan binnen bij de UNIT Winkel of mail met info@unitacademie.nl of bel naar 0617544175

Elk afzonderlijk kunstwerk is gemaakt door ± 20 verschillende deelnemers en werknemers van het UNIT Atelier.

12.5 jaar UNIT Academie  in Nijmegen

Ter ere van het 12 ½  jarig jubileum van de Stichting UNIT Academie presenteert Museum Het Valkhof van 9 februari tot 24 mei de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’. De Nijmeegse academie is met recht ‘uitzonderlijk uniek' te noemen. Ze biedt (jong)volwassenen met autisme en/of aanverwante problematiek èn een bijzonder talent voor beeldende kunst of vormgeving een voorbereiding tot de kunstacademie of andere creatieve opleidingen en/of werkplekken. Veel succesvolle kunstenaars startten hier hun creatieve carrière. De combinatie van de  onmiskenbaar talentvolle deelnemers en de begeleidende zeer toegewijde professionele kunstenaars en vormgevers leidt tot indrukwekkende resultaten.

Niet voor niets raakte kunstenares Marlene Dumas zeven jaar geleden betrokken bij de UNIT academie. Zij onderstreept het bijzondere talent van deze groep creatieve talenten, onder wie geweldige schilders, fantastische (strip)tekenaars en animatiefilmmakers, bijzondere verhalenvertellers en knappe fotografen met een esthetisch oog. De tentoonstelling brengt maar liefst 30 (voormalige) UNIT deelnemers en UNIT studenten bij elkaar en zal voor genodigden geopend gaan worden door Marlene Dumas. De tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ in Museum Het Valkhof is voor het grote publiek een uitgelezen kans om kennis te maken met het talent van deze bijzonder creatieve groep.

Eer, trots en dankbaarheid
Naast de eervolle betrokkenheid van Marlene Dumas is  de UNIT Academie trots op het ambassadeurschap van  Jaap en Aaltje van Zweden. Natuurlijk is de academie ook dankbaar voor projectsubsidies die zij heeft mogen ontvangen van onder anderen Stichting DOEN en de ASML Foundation alsmede dankbaar voor financiële bijdragen van privépersonen. 

Artistieke en persoonlijke ontwikkeling
Sinds de oprichting in 2007 heeft Stichting UNIT Academie ruimte geboden aan zo’n 160 (jong)volwassenen met een talent en interesse voor beeldende kunst en vormgeving. In eerste instantie als een tweejarige dagopleiding. Later als een atelier-werkplaats en nog later als een vorm van dagbesteding in het kader van de WMO. Sinds een half jaar is de UNIT Academie als kleine zorgaanbieder afgestapt met het bieden van dagbesteding. Dat is jammer want ook voor die doelgroep had UNIT wat te bieden. De, voor een relatief kleine organisatie onoverzienbare,  bureaucratische regels van de gemeenten dwong de stichting tot die keuze.

Word vriend van de UNIT Academie!
Omdat het UNIT Atelier nu op eigen kracht verder is gegaan zonder structurele vergoeding van gemeentes kan zij uw financiële steun niet missen, om het initiatief en de daarbij behorende activiteiten met een hoge kwaliteit voort te kunnen zetten.

Meld u vandaag nog aan als Vriend van de UNIT Academie om de reguliere activiteiten te continueren en bijzondere activiteiten te verwezenlijken > http://www.unitacademie.nl/word-vriend-van-de-unit.php

Wij hopen dat u, en vertel het ook verder aan uw vrienden, vriend wil worden van Stichting UNIT Academie. Schenkingen zijn fiscaal aftrekbaar vanwege de ANBI-status. Zie ook www.belastingdienst.nl  ANBI-nummer RSIN 818415332.

Contactpersonen: Paul Kroon en Gemma van Grinsven 0617544175 info@unitacademie.nl

De UNIT Academie gooit het roer definitief om

De laatste jaren is de regeldruk vanuit gemeentelijke opdrachtgevers zo groot geworden dat stichting UNIT Academie de koers definitief gaat wijzigen...
Lees het persbericht >

Lang leve Rembrandt

Ook het UNIT atelier doet mee aan het ‘Lang leve Rembrandt’ project van het Rijksmuseum!!

Over Rembrandt is gezegd dat hij op zoveel verschillende manieren met verf omgaat dat het lijkt of er tien of twaalf verschillende kunstenaars aan het werk bezig zijn geweest. Dit aspect heeft ons geïnspireerd om een werk met alle deelnemers van ons UNIT Atelier te maken.

Het ruwe schilderen van Rembrandt werd in zijn tijd niet altijd gewaardeerd omdat men toentertijd moest streven naar schoonheid en harmonie. Wij, in deze tijd, hebben gekozen voor ‘waardeloos afvalmateriaal’ in bonte kleuren die we op ‘ruwe wijze’ met een nietpistool in vlakken op houten panelen hebben bevestigd met behoud van het clair-obscur, waarin Rembrandt een meester was.

Rembrandt is voor zijn tijd vooruitstrevend en voor het uitdrukken van menselijke emoties boven schoonheid en harmonie te stellen is de meester uit de Barok zelfs een Romanticus te noemen.

Het UNIT Atelier heeft het romantische idee dat de wereld in de toekomst vrij zal zijn van milieubedreigend zaken zoals plastic en ander afvalmateriaal. Reden om een werk van de kunstenaar zelf(portret) te maken met afval materiaal.

Open Dag UNIT Atelier

Speciaal in de autismeweek 2019 opent het UNIT Atelier zaterdag 6 april haar deuren voor iedereen die graag eens een kijkje wil nemen. Op deze dag zullen medewerkers en deelnemers aanwezig zijn om de bezoekers te informeren over activiteiten en doelstellingen van het atelier.

Deze zaterdag zijn de deuren van het Atelier open van 12:00 tot 16:00 uur. In verband met de autismeweek is er ook in de UNIT Winkel extra veel werk te zien van de deelnemers van het UNIT Atelier. De UNIT Winkel zit in de passage Molenpoort 37 te Nijmegen.

Gedichtenbundel: 'Muren zijn hilarisch'

Zaterdag 6 april boekpresentatie in boekhandel Roelants

Voor de derde keer gaat er door het UNIT Atelier een boek uitgegeven worden dat gemaakt is door twee deelneemsters van het atelier. Er wordt op het atelier niet alleen visuele kunst gemaakt, maar er is ook aandacht voor schrijven. Dit keer kroop Linda van den Nieuwenhuijzen in de pen en schreef de dichtbundel ‘Muren zijn Hilarisch’. Prachtig geïllustreerd door Sanja van Kalmthout.

Volgens de schrijfster en dichter Heidi Koren, die de lessen creatief schrijven van de UNIT Academie begeleidt, is het een verrassende bundel vol speelse gedichten en verhaaltjes voor iedereen die in staat is de mogelijkheid te zien van een totaal witte muur. De illustraties van Sanja van Kalmthout zijn van bijzondere kwaliteit.

De gedichtenbundel wordt op 6 april gepresenteerd bij boekhandel Roelants in de van Broeckhuysenstraat 34, in Nijmegen om 16.30 uur.

De dichtbundel is te koop voor €15,- in de UNIT Winkel  of tijdens de presentatie. De dichtbundel kan ook besteld worden via de mail. Dan zullen er € 3,50 verzendkosten bijkomen. Voor meer informatie of bestellen mail naar info@unitwinkel.nl

Persoonlijke Verhalen deelnemers UNIT Atelier

We hebben veel reacties gehad op de persoonlijke verhalen van deelnemers in de Autismeweek van dit jaar. De verhalen vertellen wat het effect is van een vroege of late diagnose autisme. Het thema van de autismeweek 2017.
Lees hier de persoonlijke verhalen >>

Het UNIT Atelier start met een 3D project  dankzij subsidies van ASML Foundation en Stichting DOEN.
Wij zijn zeer  blij dat we voor het project  3D Modelleren en Printen subsidie hebben ontvangen van ASML Foundation en Stichting DOEN.  Dankzij deze subsidies kunnen we vanaf januari 2017 dagdelen aanbieden waar deelnemers van het UNIT Atelier zich kunnen bekwamen in
3D modelleren en 3D printen.  Het UNIT Atelier ziet dit als extra mogelijkheid om deelnemers van het UNIT Atelier een stap verder te helpen richting onderwijs en werk. Onlangs is er gestart met een introductiecursus 3D modelleren en printen in samenwerking met Eric Steijlen, docent van 3D Ambacht uit Arnhem. Maar liefst 10 deelnemers doen mee aan deze introductie.

Vierdaagse: Medaille Geschenkdoosjes  voor de  100ste editie
Voor de 100ste editie van de Vierdaagse heeft Joost Tellman  van het UNIT Atelier een  ‘Vierdaagse Doosje’ ontworpen en gemaakt.  In dit mooi geïllustreerde  geschenkdoosje kan de vierdaagse medaille  van dit jubileumjaar opgeborgen worden. Het is een prachtig geschenk voor degenen die dit jubileumjaar de Vierdaagse lopen.
Dit voor een deel handgemaakte geschenkdoosje is voor € 15,00 te koop in de UNIT Winkel.
De UNIT Winkel vind je in de Passage Molenpoort  in Nijmegen en is wekelijks open van woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. info@unitwinkel.nl  

De UNIT winkel op Facebook
Afgelopen periode is door één van onze vrijwilligers hard gewerkt om onze Facebook pagina op te tuigen. Het resultaat mag er zijn!
Like onze pagina en blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes, nieuwe werken en nog veel meer.
Bekijk onze Facebook pagina >

Exposie - UNtITled
Een expositie van groene en rijpe kunstenaars die elkaar ontmoet hebben via de UNIT Academie

1 november t/m 13 december in galerie de Nieuwe Gang.
Bekijk hier de uitnodiging (pdf)

Expositie Kulturhus in Beek


20 oktober 2015 t/m 18 januari 2016

De expositie zal bestaan uit verschillende werken van verschillende jonge kunstenaars van de UNIT Academie.
Meer weten? Klik hier >>

Expositie - Grensloos Kunst Verkennen - Reestdal (ov)
10-09-2015 t/m 27-09-2015

De 8e editie van Grensloos Kunst Verkennen komt er aan! Van 10 t/m 27september 2015, op de donderdagen t/m zondagen van 11 tot 17 uur, kunt uopnieuw genieten van kunst op 25 bijzondere locaties in De Wijk, IJhorst enhet tussenliggende beekdal van de rivier de Reest.

Twee deelnemers van het UNIT Atelier hebben onder leiding van Grafisch kunstenaar Ger Driessen een groot kunstwerkgemaakt dat te zien zal zijn langs de route van Grensloos Kunst Verkennen.

Meer informatie: www.grenslooskunstverkennen.nl

Expositie Sam den Otter – schilderijen

Wanneer jong volwassenen zich aanmelden voor het UNIT Atelier, is daaraan vaak een lange tijd vol onrust en zoeken aan vooraf gegaan. Het UNIT Atelier is namelijk geen reguliere kunstopleiding, maar verzorgt individuele schakeltrajecten voor getalenteerde jongeren vanaf 18 jaar op het gebied van kunst en vormgeving. Alle jongeren hebben een autistische of aan autisme verwante stoornis die onvoldoende vooropleiding of diploma’s hebben om in aanmerking te komen voor de kunstacademie.  Het daardoor ontstane hiaat wordt zoveel mogelijk opgevuld waardoor deze moeilijk plaatsbare groep mensen uitzicht krijgt op een ontwikkeling naar het kunstenaarschap.

Soms herken je al vroeg in het traject heel bijzonder talent. Dat is het geval met Sam den Otter (geb. 13-03-93) die met grote gedrevenheid reeds een zeer omvangrijk oeuvre bijeen heeft getekend, en dan gaat het echt om vele honderden werken.  Het gaat in alle gevallen om rauw en eerlijk werk waarin de mens centraal staat. Hij geeft die mens weer in een geheel eigen stijl met krassen en lijnen, aangevuld met inkt en waterverf . De techniek waarin hij werkt heeft hij zelf ontwikkeld en past precies bij de manier waarop hij zijn artistieke emoties naar buiten wil brengen.

Van 1 november tot en met 30 november 2014 is het werk van Sam te zien op een uitgebreide expositie in galerie Notre Dame des Arts in  Ubbergen. De expositie komt tot stand in samenwerking met Stichting UNIT Academie.
De expositie wordt geopend op zondag 2 november 2014 door Wethouder Bert Velthuis uit Nijmegen om 15 uur.

Openingstijden:
Galerie Notre Dame des Arts
Rijksstraatweg 37
6574 AC, Ubbergen
1 november – 30 november 2014
Geopend zaterdag en zondag van 13 – 17 uur
Toegang gratis.

Nijmeegse student winnaar UWV kunstcongres

Rik Reeders (1986) uit Nijmegen en student van de Unit Academie in die stad is een van de winnaars van het UWV kunstcongres met Perspectief 2014. Perspectief voor beeldend kunstenaars met een Wajong, WIA-­‐, of WAO-­‐uitkering. Rik is een van de drie prijswinnaars 2014.

De kunstenaar Rik Reeders werkt al een aantal jaar op het UNIT Atelier. Het Unit Atelier is een gespecialiseerde instelling waar jongeren die vastgelopen zijn in het reguliere onderwijs, kunnen werken aan hun beeldende ontwikkeling en eventueel kunnen doorstromen naar een kunstacademie.

De prijs die Rik gewonnen heeft is meedoen aan de Dutch Art Fair op 27 en 28 september 2014 in Amsterdam, een jaar lang exposeren bij UWV, Philips, ONVZ en KPN. Daarnaast krijgt hij een interview in het tijdschrift Kunstoase, en krijgt hij 125 gedrukte exemplaren van zijn eigen werk.

Voor meer informatie en achtergronden, download het persbericht >>

Onderstaand artikel verscheen in de Volkskrant (klik om te vergroten)

UNIT Atelier en de doorstart (februari 2014)

UNIT Werkplaats verandert in UNIT Atelier en gaat een nieuwe doorstart
maken. Door de transitie Jeugdzorg en AWBZ naar de gemeentes is het vanzelfsprekend dat ook wij onze transitie vorm gaan geven.

Download het hele document (pdf) >

UNIT Academie begint Werkplaats en Winkel (januari 2013)

Roer bijzondere kunstopleiding moet om vanwege bezuinigingen

De UNIT Academie gooit het roer om. De tweejarige particuliere dagopleiding voor beeldende kunst en vormgeving in Nijmegen wordt per 1 januari 2013 voortgezet als een Werkplaats en een Winkel. De Werkplaats blijft gevestigd op de huidige onderwijslocatie aan de Canisiussingel 36B. De winkel zal vier dagen per week geopend zijn in de Molenpoortpassage in het centrum van Nijmegen en worden gerund door deelnemers, onder begeleiding van de UNIT.

De werkplaats is bedoeld voor die groep jongeren waar de UNIT Academie zich als onderwijsinstelling ook al op richtte: talentvolle jonge mensen die zich tot beeldend kunstenaar of vormgever willen ontwikkelen maar in het reguliere onderwijs en in hun sociale leven op problemen stuiten. In het bijzonder richt de werkplaats zich op jongeren met een normale of bovengemiddelde intelligentie die een stoornis hebben in het autismespectrum. Zij kunnen vaak moeilijk op de arbeidsmarkt terecht. In de nieuwe werkplaats worden zij niet op de eerste plaats aangesproken op hun zogenoemde beperkingen, maar op hun vaardigheden, talenten, interesses en hun originele manier van denken. Elke deelnemer krijgt een persoonlijke begeleider en voor iedereen wordt een persoonlijk werk- en ontwikkelingsplan gemaakt, in overleg met de deelnemer zelf en de eventueel betrokken zorgorganisatie.

De activiteiten van de werkplaats beslaan het brede spectrum van ontwikkeling én activering van beeldend vermogen, beroepspraktijkvorming, werken aan opdrachten van externe opdrachtgevers en zinvolle tijdsbesteding. Elk dagdeel van de Kunstwerkplaats begint met het gezamenlijk werken in een specifiek beeldend medium als bijvoorbeeld fotografie, tekenen, schilderen, ruimtelijk werken, animatie en grafische vormgeving en design. Het doel hiervan is enerzijds een brede ontwikkeling van het beeldend vermogen van iedere deelnemer. Anderzijds biedt het de mogelijkheid om vast te stellen waar de grootste kwaliteit en interesse van de deelnemer liggen. Na deze gezamenlijke activiteit werkt iedere deelnemer onder begeleiding van een leermeester aan activiteiten die passen binnen zijn of haar individueel traject.

De  UNIT Werkplaats wil jonge mensen kansen geven op een succesvol vervolg in een opleiding voor kunstonderwijs, in een beroep als kunstenaar, vormgever, ontwerper of in een ander beroep of werkplek waar de deelnemer van de werkplaats zich (creatief) in thuis voelt en zich verder kan en wil ontwikkelen. Voor enkelen zal de stap naar werk of scholing te groot zijn en kunnen zij blijven werken op de UNIT Werkplaats en meehelpen in de UNIT Winkel.

De UNIT werkplaats, waar maximaal twaalf jongeren per dagdeel terecht kunnen, gaat opdrachten uitvoeren van externe opdrachtgevers. Daarbij valt te denken aan het ontwerpen van affiches en  visitekaartjes; aan het maken van filmpjes en foto´s, van portretten, andere schilderijen en beelden, alsook aan het inrichten van exposities en het aankleden van ruimtes bij evenementen.
In de winkel in de Molenpoortpassage worden deze producten en diensten te koop aangeboden. De deelnemers zullen ook zelf in de winkel meedraaien om werkervaring op te doen. De winkel is verder een ontmoetingsplaats voor deelnemers, potentiële opdrachtgevers en betrokken professionals.
De UNIT Winkel is een initiatief van Stichting UNIT Academie Nijmegen en wordt mede mogelijk gemaakt door 'Tussentijds', een samenwerkingsproject van Stichting Atelierbeheer Slak, de gemeente Nijmegen en de Federatie van de Ringstraten.

De UNIT Academie – UNIT staat voor 'UNIek Talent' – begon in 2008 met een twee jaar durende vakopleiding voor de genoemde jongeren. Dat leverde veel bijval op, in binnen- en buitenland, maar vooral ook opvallend goede resultaten. Van de 41 studenten die afgelopen jaren hun certificaat hebben behaald zijn er twaalf doorgegaan naar verschillende kunstacademies, de rest van de jongeren is terechtgekomen in betaald of vrijwillig werk, op de universiteit of MBO-opleidingen, of timmert als zelfstandig kunstenaar aan de weg.
Maar wetswijzigingen en bezuinigingen als gevolg van de crisis gooiden roet in het eten. Met de beperkte middelen die overbleven lukte het de initiatiefnemers niet de opleiding draaiende te houden. Met steun van onder meer zorginstelling Pluryn, de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) Nijmegen, van de deelnemers, hun ouders of verzorgers zelf is het nu gelukt om een werkplaats en een winkel op te kunnen zetten. Daardoor gaan de bijzondere deskundigheid en de ervaring die de afgelopen jaren zijn opgedaan niet verloren.

Over niet al te lange tijd wordt de site van de UNIT Academie helemaal aangepast aan de nieuwe situatie en omgebogen van academie naar Werkplaats en Winkel.
U kunt ons altijd bellen voor meer informatie of het aanmelden voor de UNIT werkplaats naar 06-54781383 of mailen naar info@unitacademie.nl
Contactpersonen zijn Gemma van Grinsven en Paul Kroon.


Animatiefilmpje gemaakt door een oud-studente van de
UNIT Academie

 


UNIT Academie exposeert 'outsiderkunst' (januari 2012)

In de Nationale Autismeweek van 31 maart t/m 6 april 2012 organiseert de UNIT Academie een bijzondere expositie met 'outsiderkunst' in de Sint Stevenskerk in Nijmegen. Het werk van oud-studenten van de UNIT Academie wordt samen geexposeerd met werken uit de collectie van Joost en Dick van den Toorn - eerder getoond in het Kröller-Müller Museum. Het door hen verzamelde werk is gemaakt door 'outsiders', mensen met een psychische aandoening. Fascinerend aan deze 'outsiders' is de intuïtieve werkwijze en de bezieling die zij in hun beelden weten te leggen. Er zal werk te zien zijn van o.a. Margarete Held, Josef Wittlich en Kurt Wanski.
Samen met Joost en Dick van den Toorn hopen wij dat deze bijzondere expositie u net zo inspireert als ons!

Opening en lezingen
Zaterdagmiddag 31 maart 2012 om 13.00 uur wordt de expositie geopend met een aantal lezingen over 'outsiderkunst'. Sprekers zijn o.a. beeldend kunstenares Monique Post en Jan van Laarhoven, voormalig directeur van het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De lezingen duren tot uiterlijk 14.30 uur. Zaterdag is de expositie te bezichtigen tussen 10.30 uur en 16.30 uur.
Aanmelden voor de opening (tevens lezingen) vóór woensdag 27 maart 2012 via info@unitacademie.nl.

  • Openingstijden expositie: maandag 2 april van 10.30 - 13.00 uur.

  • 3 t/m 6 april, van 10.30 – 16.30 uur, in de Stevenskerk in Nijmegen.

  • Let op: zondag 1 april 2012 is de expositie gesloten i.v.m. de uitvoering van de Matthäus Passion in de Stevenskerk.

De toegang is gratis, maar wij hopen op uw vrijwillige bijdrage die u kunt deponeren in een daarvoor bestemde bus in onze expositieruimte. De opbrengst komt ten goede aan het onderwijs van de UNIT Academie.


UNIT Academie krijgt subsidie van ASML Foundation

ASML is werelds grootste leverancier van complexe machines voor de productie van microchips. ASML Foundation heeft de UNIT Academie een bedrag van 17.000 euro  gedoneerd voor de aanschaf van computers e.d. voor de leerwerkplaats.

 

Voorzitter Henk van Engelen van ASML Foundation (links) en Paul Kroon van de UNIT Academie.


DE AVOND IS NOG JONG
een boek met gedichten, liedteksten en illustraties

Dit boekje is een ontmoeting tussen de genietbare en inhoudrijke teksten van cabaretier, dichter en liedtekstschrijver Robin Bleeker, en de krachtige illustraties van Marcella Renneberg, oud-studente van de Unit academie.

'Robin Bleeker streeft ernaar een volmaakte versificator te zijn. Rijm en metrum zijn  de instrumenten waarmee hij teksten vervaardigt die ingenieus geconstrueerd zijn. Zo ingenieus dat de lezer ze als natuurlijk en vanzelfsprekend ervaart en pas bij nadere beschouwing de constructie opmerkt' (Cees van der Pluijm).

'Het beeldend werk van Marcella laat zich omschrijven als een visuele interpretatie van de wereld om haar heen. Haar observaties van de werkelijkheid vertaalt ze in intrigerende, uitdagende, vaak mysterieuze beelden. Deze observaties kenmerken zich door een gelaagdheid die ons als toeschouwer dwingt stil te staan. Stilstaan om te kijken, en om nóg eens te kijken' (Marijke Pielage)

Dit boekje is in opdracht van de Unit academie uitgegeven. Het is te koop voor € 12,50 (excl. verzendkosten), te bestellen bij de UNIT Academie.
ISBN/EAN: 978-90-816039-1-1


De UNIT Academie is trots dat het echtpaar Aaltje en Jaap van Zweden ambassadeurs willen zijn van onze opleiding:

"Als ouders van een kind met autisme weten wij maar al te goed hoe moeilijk het is om een geschikte plek in de maatschappij te vinden.
Er is grote behoefte aan opleidingplaatsen voor jongeren met autisme die hen aanspreekt op mogelijkheden en talenten. Plaatsen waar jongeren uit hun isolement worden gehaald en op adequate wijze worden begeleid om belangrijke vervolgstappen op weg naar zelfstandigheid te zetten.
Tijdens onze werkzaamheden voor Stichting Papageno hebben wij ervaren welke positieve bijdrage kunst aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme kan leveren. De Unit Academie is die unieke plaats waar jongeren met kunst en met hun toekomst bezig zijn. Daarom steunen wij het werk van de Unit Academie van harte!"

Jaap en Aaltje van Zweden


Subsidie en Sponsoring

Een goed functionerende UNIT Werkplaats kan niet zonder subsidies gerealiseerd worden.  Wij zijn  dan ook verheugd dat niet minder dan Marlene Dumas als eerste dit nieuwe initiatief van Stichting UNIT Academie sponsort. Marlene Dumas is een wereldbekende kunstenares. Haar werk wordt geëxposeerd in vele musea en galeries in binnenland en buitenland. Onlangs won zij de Johannes Vermeerprijs 2012.
Wij hopen dat potentiële subsidiegevers en sponsors het grote belang (gaan) zien van de persoonlijke en professionele ontwikkeling voor deelnemers van de UNIT Werkplaats. Zodat zij de volwaardige plaats in de samenleving krijgen die zij verdienen.

Subsidiegevers uit het verleden van de UNIT Academie zijn:

ASML Foundation

Unit Academie in de pers: